728x90 AdSpace

Latest news

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Κυτταρίτιδα: Ένα Γυναικείο Πρόβλημα

Η κυτταρίτιδα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα γνωστό από την αρχαιότητα που προσβάλλει κυρίως το γυναικείο φύλο.
Οφείλεται σε διαταραχές της λειτουργικότητας των αγγείων, που προκαλείται από αφύσικη συσσώρευση λίπους στα λιποκύτταρα.
Στους άνδρες , λόγω των ανδρογόνων , δημιουργείται πιο επίπεδος λιπώδης ιστός. Αντίθετα στις γυναίκες τα οιστρογόνα έλκουν τα λιπίδια τοπικά με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος σχηματίζοντας ομάδες λιποκυτττάρων που προκαλούν οιδήματα.
Κλινικά στην κυτταρίτιδα διακρίνουμε 4 στάδια. Στο 1ο και 2ο στάδιο παρατηρείται μειωμένη ελαστικότητα της επιδερμίδας, μειωμένο πάχος της επιδερμίδας και παρουσία οζιδίων. Στο 3ο και 4ο στάδιο αυξάνεται η τραχύτητα του δέρματος και εμφανίζεται το «δέρμα σαν φλούδα πορτοκαλιού».
Η κυτταρίτιδα εντοπίζεται κυρίως στην εξωτερική επιφάνεια των μηρών και στους γλουτούς. Η κατανομή του λίπους καθορίζεται από τις ορμόνες του φύλου (στεροειδή) που επηρεάζουν τον τοπικό μεταβολισμό του λίπους στο δέρμα. Άλλοι παράγοντες που διευκολύνουν ή επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα είναι κυρίως το κακό κυκλοφορικό, το στρες, η διατροφή, η εφηβεία, η εγκυμοσύνη κ.τ.λ.

Αποκλειστική θεραπεία που να λύνει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα δεν έχει βρεθεί.
Αναφερόμενη μεταξύ των ασθενειών του αιώνα, η κυτταρίτιδα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί επιφανειακά. Θα πρέπει να θεραπευθεί με επιστημονικά αναγνωρισμένες μεθόδους και να αντιμετωπισθεί σε δύο επίπεδα:
  • εσωτερικά, με μία κατάλληλη δίαιτα και έναν  υγιεινό τρόπο ζωής.
  • εξωτερικά, με θεραπείες αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας 

Πότε και που σχηματίζεται η κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε οιαδήποτε ηλικία. Μερικές φορές προσβάλλει ακόμα και τα κοριτσάκια. Πάντως εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα κατά την ήβη. Στην εφηβεία η κυτταρίτιδα εξαπλώνεται συνήθως ταχύτατα και προσβάλλει μεγάλο τμήμα των κάτω άκρων. Κατά την ηλικία της εφηβείας αρχίζει συνήθως από το μέσο των μηρών και από την εξωτερική πλευρά. Είναι πολύ σύνηθες να την συναντήσει κανείς ακόμα και στο γόνατο (από την εσωτερική πλευρά), στις κνήμες και στους αστραγάλους.
Στους ενήλικες η κυτταρίτιδα προσβάλλει ολόκληρο το μηρό και επεκτείνεται μέχρι και την εσωτερική πλευρά του γονάτου. Μπορεί να έχει μεγάλο πάχος (μέχρι και 5 εκατοστά).

Άλλες τυπικές περιοχές εντοπισμού είναι επίσης οι γλουτοί και η εξωτερική πλευρά των βραχιόνων.

Μέθοδοι θεραπείας της κυτταρίτιδας
Είναι πλέον αναγνωρισμένο από όλους ότι η κυτταρίτιδα αποτελεί την εκδήλωση μιας πραγματικά παθολογικής κατάστασης, πέρα από μία απλή ακαλαισθησία. Με αυτή την έννοια οι τρόποι θεραπείας συμπεριλαμβάνονται δικαιωματικά στον τομέα της Δερματολογίας. Τόσο όσον αφορά την ακριβή αξιολόγηση του προβλήματος και όσον αφορά την επιλογή των οργάνων και των πρωτοκόλλων θεραπείας απαιτείται η υπεύθυνη εμπειρία ενός ιατρού.

Πολλά θεραπευτικά μέσα προστίθενται καθημερινά για τη βελτίωση ή την θεραπεία της κυτταρίτιδας. Από αυτά τα πλέον ελπιδοφόρα μέσα  είναι τα εξής:

  • Πρόσφατα αποδείχτηκε επιστημονικά, ότι το ενεργό συστατικό biocomplex (genesis) δρα κατευθείαν στην αιτία που προκαλεί την κυτταρίτιδα , δηλαδή στην τοπική παραγωγή οιστρογόνων στα κύτταρα του δέρματος. Το biocomplex (genesis) είναι προϊόν φυτικής προελεύσεως και  επιδρά όχι μόνο στην επιφάνεια του δέρματος αλλά εισχωρεί και στις εσωτερικές στιβάδες –στην προβληματική περιοχή. Με τον τρόπο αυτό μειώνει την παραγωγή των οιστρογόνων στα κύτταρα του δέρματος, ενισχύει την βιοσύνθεση του κολλαγόνου στο δέρμα και  αποτρέπει την παραγωγή λίπους. Εφαρμόζεται μια φορά την ημέρα. Η μείωση της κυτταρίτιδας, αλλά και  η όψη «σαν φλοιός πορτοκαλιού» μειώνεται αισθητά σε 4-8 εβδομάδες. Λόγω του περιορισμού του συσσωρευμένου λίπους , μειώνεται η πίεση που ασκείται στο κυτταρικό πλέγμα και στα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα την βελτίωση της κυκλοφορίας που συνοδεύεται από μείωση των ευρυαγγειών
  • H Vacuotherapy (κενοθεραπεία) είναι μια αναζωογονητική, μη χειρουργική τεχνική, η οποία βελτιώνει την κατάσταση και την εμφάνιση του δέρματος. Ακόμη, υποκινούνται οι μυς σε κίνηση (παθητική εκγύμναση) και τροφοδοτούνται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έτσι εκτός από την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας επιτυγχάνεται η σύσφιξη του δέρματος, η τόνωση του μυϊκού συστήματος και η αίσθηση ευεξίας. 
  • Μια ακόμα αξιόλογη θεραπεία είναι και  η ηλεκτρολιποφόριση. Με την μέθοδο αυτή τοποθετούνται ειδικές βελόνες κάτω από το δέρμα. Οι βιολογικές επιδράσεις που παράγονται προκαλούν μείωση του τοπικού πάχους, ενώ αυξάνοντας την κυτταρική δραστηριότητα δημιουργείται αναλγητική και καταπραϋντική δράση με συνεπακόλουθο τη δραστική μείωση της κυτταρίτιδας. 
  • Με τα σύγχρονα lasers επιτυγχάνεται η διέγερση της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας, διευκολύνεται η αποβολή των τοξινών και των κατακρατηθέντων υγρών (οιδήματα).
  • Αποτελεσματικά όπλα κατά της κυτταρίτιδας έχει αποδειχθεί ότι είναι επίσης η σωστή διατροφή, η γυμναστική, το κολύμπι, το περπάτημα και ο περιορισμός του στρες.

Σπυρίδων Ο. Βλαχόπουλος 
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος


Πηγή: www.cancer-society.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κυτταρίτιδα: Ένα Γυναικείο Πρόβλημα Rating: 5 Reviewed By: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Scroll to Top