Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται στο σώμα του ανθρώπου πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του. ΔΕΝ είναι όμως επικίνδυνα καθότι δεν πολλαπλασιάζονται σε βαθμό τέτοιο ώστε να προκαλέσουν νόσο. Μόνο αν ο πολλαπλασιασμός τους γίνει ανεξέλεγκτος διαγιγνώσκεται καρκίνος.
Για να μην «ξεφύγει» λοιπόν ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων θα πρέπει να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να τα καταστρέφει. Η καλή διατροφή είναι πρωτίστως εκείνη που θα μας εξασφαλίσει μια καλή άμυνα.
Ποιο είναι λοιπόν το μοντέλο διατροφής που πρέπει να ακολουθήσουμε; Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε (σύμφωνα με ερευνά του φημισμένου αμερικάνικου πανεπιστημιακού νοσοκομείου του John Hopkins);
- Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο άρα πρέπει να την αποφεύγουμε. Ακόμα και τα υποκατάστατα ζάχαρης θεωρούνται βλαβερά. Μια καλή εναλλακτική λύση ως φυσικό υποκατάστατο αποτελεί το μέλι.
- Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να είναι λευκό. Γι αυτό προτιμούμε τα μπαχαρικά στο φαγητό μας που αυξάνουν και τον μεταβολισμό, είτε το θαλασσινό αλάτι.
- Διατροφή βασισμένη σε κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι) είναι όξινη και τρέφει τον καρκίνο. Προτιμούμε λοιπόν το ψάρι και λίγο κοτόπουλο.
- Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί δημιουργούν αλκαλικό περιβάλλον και εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Είναι δε προτιμότερο να καταναλώνουμε τα λαχανικά ωμά ώστε να μην χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά.
- Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα αποτελεί άλλη μια επιβλαβή ουσία. Εναλλακτικά μπορούμε να καταναλώνουμε πράσινο τσάι και φυσικά να πίνουμε πολύ νερό καθημερινά.
- Επιπρόσθετα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η άσκηση αποτελεί κ εκείνη αναπόσπαστο κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής και συμβάλει στα ευεργετικά οφέλη της σωστής διατροφής. Συνιστάται 30 λεπτά άσκησης καθημερινά ή έστω 4 φορές την εβδομάδα.
- Τέλος, το άγχος και η κακή διάθεση μπορούν να συμβάλλουν αρνητικά στην εξέλιξη μιας νοσηρής κατάστασης.
Ο καρκίνος είναι μια νόσος που έχει κυρίως γενετικό υπόβαθρο, δηλαδή υπάρχει στα γονίδια μας και μπορεί να εμφανιστεί κάποια στιγμή. Όμως υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε ακόμα και να τον αποφύγουμε. Αρα λοιπόν η πρόληψη δεν αφορά μόνο τις ιατρικές εξετάσεις και το τσεκ απ αλλά και την ίδια την καθημερινότητά μας.
Έφη Τόγια, Ιατρός
(συνεργάτιδα του παραρτήματος Αχαρνών της Ε.Α.Ε)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου