Η Χριστουγεννιάτικη πρόταση του Παραρτήματός μας για τέσσερις πανέμορφους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Καρπενήσι
Σήμερα αποτελεί την έδρα του Νομού Ευρυτανίας, του πιο ορεινού της χώρας μας. Η οποία Ευρυτανία αποκαλείται συχνά “Η Ελβετία της Ελλάδας”. Και τούτο διότι η φύση προίκισε αυτήν τη Ρουμελιώτικη γωνιά με πανύψηλα ελατοσκέπαστα βουνά, βαθιά φαράγγια, άφθονα τρεχούμενα νερά και απέραντα καταπράσινα δάση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, του 1991, η περιοχή της Ευρυτανίας, άρα και το Καρπενήσι, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πιο καθαρές περιοχές (καθαρότητα περιβάλλοντος) του κόσμου. Εδώ έζησε ο λογοτέχνης και κριτικός Ζαχαρίας Παπαντωνίου, που έγραψε το πασίγνωστο βιβλίο “Τα Ψηλά Βουνά”. Από Αθήνα: 3 ώρ. 42 λεπτ. (288χλμ.)
Καρδαράς, Ορεινή Αρκαδία

Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό Καρδαράς οφείλει το όνομά του στην πλούσια ποιμενική του ιστορία και στο σκεύος που δε λείπει από κανένα σπίτι της περιοχής, την καρδάρα (δοχείο που μαζεύουμε το γάλα κατά το άρμεγμα).
Ο Καρδαράς βρίσκεται κάτω από την κορυφή της Οστρακίνας, 18 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Το χειμώνα υποδέχεται όλους όσους συνδυάζουν τα χειμερινά αθλήματα στην Οστρακίνα, με την ατόφια φιλοξενία ενός παραδοσιακού τόπου.
Η ανάπτυξη του τόπου ήταν ραγδαία και από ένα χωριό ποιμένων, μέχρι πρόσφατα, έχει εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης όσων αγαπούν την ορεινή φύση. Ο Καρδαράς ανήκει στον δήμο Λεβιδίου και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 47 κατοίκους. Απέχει από την Τρίπολη Αρκαδίας 20 χλμ. Από Αθήνα: 1 ώρ. 53 λεπτ. (161χλμ.)
Πήλιο

Είναι τουριστικός προορισμός ολόκληρο τον χρόνο, έχοντας πυκνό δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία και όρμους με μικρές ή μεγάλες παραλίες με άμμο ή βότσαλα.
Στο Πήλιο υπάρχουν πάνω από 40 χωριά και οικισμοί χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Μερικά είναι πιό γραφικά, άλλα είναι πιό γεωργικά και λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένα, ορισμένα είναι απρόσιτα, άλλα είναι πιό αρχοντικά και πλούσια, μερικά είναι μεγάλα, χτισμένα αμφιθεατρικά σε επιβλητικές πλαγιές που τραβούν από μακριά την προσοχή και τον θαυμασμό του ταξιδιώτη, ενώ μερικά άλλα είναι μικρά και ντροπαλά και προτιμούν να μένουν αόρατα, κρυμμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση. Η Μακρινίτσα και η Τσαγκαράδα είναι δύο από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου που έχουν να προσφέρουν μοναδικές ομορφιές στον επισκέπτη. Από Αθήνα: 4 ώρ. 13 λεπτ. (363χλμ.)
Χαρούδα, Μάνη
Ο οικισμός Χαρούδα, ανήκει στο Δ.Δ. Πύργου Διρού. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην περιοχή είναι ο παλαιοχριστιανικός ερειπωμένος ναός του Σωτήρα και ο βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη, κατασκευασμένος τον 11ο αιώνα με εξωτερικό διάκοσμο, τοιχογραφίες, μαρμάρινα υπέρθυρα και χαρακτηριστικό τρούλο.Θαυμάστε μια εντελώς αλλόκοτη αρχιτεκτονική με θηριώδεις πέτρες που έχουν στηθεί χωρίς να χρησιμοποιηθεί συνδετικό υλικό.
Παρατηρήστε τα μεγαλιθικά της Χαρούδας με προσοχή. Είναι οι προπάτορες της θαυμαστής μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Από τα κτίρια της Μάνης τα πιο κοντινά στο πανάρχαιο αρχιτεκτονικό παρελθόν της, είναι τα μεγαλιθικά κτίρια. Είναι χτισμένα με αρχέγονους τρόπους (συχνά είναι ξερολιθικές κατασκευές) και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλες ακανόνιστες πέτρες. Από Αθήνα: 3 ώρ. 37 λεπτ. (282 χλμ.)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου