«Φάρμακο» κατά του πόνου, του άγχους, νευρολογικών παθήσεων αλλά και μαθησιακών δυσκολιών..«Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο»Γουίλιαμ Σαίξπηρ
του Δρ. Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη
Επιστημονικού συνεργάτη στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι και η συνεργασία των διαφόρων επιστημών, θεωρητικών και θετικών, όχι μόνο στον ερευνητικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η μουσικοθεραπεία αποτελεί πια ένα καθιερωμένο επάγγελμα υγείας. Μέσω της χρήσης της μουσικής, κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής σχέσης, προσδιορίζονται στόχοι συναφείς με τις συναισθηματικές και σωματικές, κοινωνικές αλλά και γνωστικές ανάγκες του ατόμου. Και με τεκμηριωμένες κλινικά και ερευνητικά μουσικές παρεμβάσεις επιχειρείται η πραγμάτωση εξατομικευμένων ή και ομαδικών επιδιώξεων από εξειδικευμένο θεραπευτή. Η μουσικοθεραπεία αποβλέπει σε αδρές γραμμές στην παροχή αρωγής για τη βελτίωση των κοινωνικών, κινητικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, στη γνωστική και συναισθηματική καλλιέργεια, στην αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους, στη νευρολογική αποκατάσταση κ.λπ. Απευθύνεται δε σε όλες τις ηλικίες και σε πολλές πληθυσμιακές κατηγορίες: άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες, με ψυχικές ή αναπτυξιακές διαταραχές, πάσχοντες από νευρολογικές και χρόνιες παθήσεις –και όχι μόνο– μπορούν να αποκομίσουν οφέλη.
Οι σπουδές των μουσικοθεραπευτών περιλαμβάνουν θεωρητικά μαθήματα, π.χ. Ψυχοπαθολογία και Ψυχολογία, αλλά και θεωρητικές προσεγγίσεις και τεχνικές έρευνας, πρακτική άσκηση και δυνατότητα κλινικού αυτοσχεδιασμού με διαφορετικές κατηγορίες πληθυσμού, ατομική και ομαδική εποπτεία, ενώ και οι ίδιοι οι φοιτητές επιβάλλεται να θεραπευτούν προσωπικά. Τα ανωτέρω είναι τα απαραίτητα εφόδια ούτως ώστε η θεραπευτική διαδικασία να στηρίζεται με ευαισθησία και γνώση, ευελιξία, ενσυναίσθηση και δημιουργικότητα. Στη χώρα μας ακόμη δεν εξασφαλίζεται αναγνωρισμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά προγράμματα.
Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις από την Αντικαρκινική Εταιρεία
Σε μια συνεδρία μουσικοθεραπείας οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ποικίλα μουσικά όργανα και τη φωνή τους, πλάθοντας μια μουσική γλώσσα που απηχεί τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση. Αυτή η διαδικασία τούς παρέχει τη δυνατότητα επαφής με τον εσωτερικό τους κόσμο αλλά και με τον περίγυρό τους. Οι μουσικοθεραπευτές λαμβάνουν επίσης μέρος και ενισχύουν αυτή τη σχέση, μεταχειριζόμενοι τεχνικές σύμφωνα με την εξειδίκευσή τους, καθώς και διάφορα θεωρητικά πρότυπα. Έτσι, μια συνεδρία δύναται να εμπεριέχει ακρόαση και μουσικό αυτοσχεδιασμό, τραγούδι, σύνθεση και την προσφυγή στον λόγο, όλα προσαρμοσμένα στις ομαδικές ή ατομικές ανάγκες. Για να συμμετάσχει κανείς σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας, οι μουσικές γνώσεις δεν συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση. Η διαδραστική θεραπευτική παρέμβαση εδράζεται στην αυθόρμητη παραγωγή μουσικής διαμέσου της φωνής, των μουσικών οργάνων και του σώματος.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία* στο Δημαρχείο Αχαρνών, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (www.musictherapy.gr), υπό τον τίτλο «Μουσικοθεραπεία και Ογκολογία», οι συμμετέχοντες εισηγητές παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Η Ευαγγελία Παπανικολάου, υποψήφια διδάκτωρ Μουσικοθεραπείας, ΜΑ, FAMI, εκπαιδεύτρια μεθόδου Guided Imagery and Music (GIM), με την εισήγησή της «Προσεγγίσεις ενεργητικής και δεκτικής μουσικοθεραπείας (GIM) στην ογκολογία: Εξελίξεις στην Ελλάδα», παρέθεσε εισαγωγικά στοιχεία για τη μουσικοθεραπεία, καθώς και ειδικότερες εφαρμογές της δεκτικής μεθόδου GIM σε νοσοκομειακό πλαίσιο στην Ελλάδα.
Η Κάνδια Μπουζιώτη, μουσικοθεραπεύτρια - φωνητική ψυχοθεραπεύτρια (MA, AVPT), στην ομιλία της «Πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να υποστηρίξει ασθενείς με καρκίνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους» παρουσίασε τον τρόπο εφαρμογής της μουσικοθεραπείας στο Ογκολογικό Τμήμα νοσοκομείου της Νέας Υόρκης και ανέδειξε σχετικό κλινικό υλικό με μία ασθενή. Τονίστηκαν η θεραπευτική σχέση μεταξύ θεραπευόμενης και μουσικοθεραπεύτριας, όπως και ο τρόπος που η δημιουργική μουσική έκφραση ενίσχυε την ασθενή στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ασθένειάς της.
Η Χριστίνα Καλλιώδη, μουσικοθεραπεύτρια ΜΑ, με την ομιλία της «Μουσικοθεραπεία για το ιατρικό προσωπικό και τον περίγυρο του ασθενή», παρουσίασε τη διαδικασία βάσει της οποίας η μουσικοθεραπεία μπορεί να στηρίξει τους ανθρώπους που περιβάλλουν έναν ογκολογικό ασθενή, το ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και την οικογένειά του. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η επισήμανση της συναισθηματικής φόρτισης των ασθενών, των φροντιστών και της οικογένειας.
Η Ευαγγελία Αραχωβίτη, μουσικολόγος - μουσικοθεραπεύτρια (ΝR-MMT), με την εισήγηση «Διαδραστική μουσικοθεραπεία με έναν ενήλικα στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου», παρουσίασε ένα περιστατικό σε κέντρο παρηγορητικής φροντίδας στο Λονδίνο. Διαπιστώθηκε έτσι το πώς η μουσική που παίζεται αυθόρμητα από τον θεραπευόμενο και τη μουσικοθεραπεύτρια εμπερικλείει τη συναισθηματική φόρτιση, η οποία είναι δύσκολο να εκφραστεί με λέξεις.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αχαρνών της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Παναγιώτης Καζανάς, αναφέρθηκε στην 4η Φεβρουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, στις συνθήκες ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και στη σχέση της διαβίωσής του με την τεχνολογία. Το κοινό ανταποκρίθηκε με πλήθος ερωτήσεων μετά το τέλος των εισηγήσεων.
Κοινή συνισταμένη ήταν, βέβαια, η ανάγκη εισαγωγής της μουσικοθεραπείας σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, παρά τους πολλούς ανασταλτικούς παράγοντες, με κυριότερο εμπόδιο την εξασφάλιση κονδυλίων. Σίγουρα, πάντως, δραστηριότητες, όπως η προαναφερθείσα, συντελούν στην ενημέρωση των πολιτών για θέματα υγείας, σε μια εποχή που οι κρατικές δαπάνες γι’ αυτή περιορίζονται ελέω οικονομικής κρίσης, και ως εκ τούτου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Αχαρνών, είναι αξιέπαινη για τις πρωτοβουλίες της που αναβαθμίζουν το πολιτιστικό επίπεδο του ομώνυμου Δήμου.
* Οι σύλλογοι, τα σωματεία και οι ενώσεις αποτελούν νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν την πραγμάτωση κοινών επιδιώξεων, λ.χ. πολιτιστικών και επαγγελματικών, βάσει του καταστατικού τους και δραστηριοποιούνται σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργεί και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Αχαρνών, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου αλλά και την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα σχετικά με την Ογκολογία. Ταυτοχρόνως λειτουργεί Τράπεζα Αίματος για τα πάσχοντα από καρκίνο παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων. O πρόεδρος του Παραρτήματος, Παναγιώτης Καζανάς, χειρουργός οδοντίατρος, το λοιπό Δ.Σ. και τα μέλη του προβαίνουν στη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, περί τις πέντε ετησίως, που πλαισιώνονται από εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις. Η εκδήλωση για τη μουσικοθεραπεία συνδυάστηκε με τις εικαστικές δημιουργίες που παρουσίασε ο Τάκης Οικονομόπουλος, πρώην τερματοφύλακας της Εθνικής Ομάδας και του Παναθηναϊκού, στην αίθουσα εκθέσεων του Δήμου, ενώ οι φωνές των Voice Box ενθουσίασαν το κοινό με ωραίες μελωδίες του διεθνούς ρεπερτορίου.
Τεύχος 330
Πηγή άρθρου: http://www.epikaira.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου